تامین رطوبت در دستگاه های جوجه کشی
تامین رطوبت دستگاه جوجه کشی یکی از اصلی ترین و مهم ترین فرایند در جوجه کشی است. چرا که رطوبت سبب نرم شدن پوسته تخم و بیرون آمدن جوجه از آن خواهد شد. از گذشته تا امروز روش های مختلفی برای تامین رطوبت دستگاه های جوجه کشی به وجود آمده اند که در ادامه انواع روش های تامین رطوبت در دستگاه های جوجه کشی را توضیح خواهیم داد.
روش اول – تامین رطوبت با استفاده از ظرف آب
این روش ابتدایی ترین و ساده ترین روش برای تامین رطوبت داخل دستگاه است. در این روش کاربر ظرفی را پر از آب کرده و در داخل دستگاه جوجه کشی قرار می دهد، لامپ یا فن داخل دستگاه آب موجود در داخل ظرف را تبخیر کرده و به تامین رطوبت کمک می کند.
روش دوم – رطوبت ساز التراسونیک
در این روش رطوبت لازم از طریق دستگاه های التراسونیک تامین می شود. این دستگاه از طریق لوله ای به ماشین جوجه کشی متصل می شود و رطوبت تولید شده را به داخل دستگاه منتقل می کند. در دستگاه های التراسونیک، تبخیر آب به وسیله پیزو های فراصوتی صورت می گیرد، این پیزو های الکترونیکی با تولید امواج فراصوت به تبخیر آب کمک می کند، اما با توجه به اینکه بخار تولید شده سرد بود و همراه خود مقداری آهک وارد دستگاه می کرد، در دستگاه های جوجه کشی اسکندری دیگر از این رطوبت سازها استفاده نمی شود.
روش سوم – رطوبت ساز آتومایزر
این رطوبت ساز که اختصاصی گروه صنعتی اسکندری است، تمام معایب رطوبت ساز های التراسونیک را برطرف می کند، در رطوبت ساز های التراسونیک بخار سرد تولید می شد که باعث کاهش دمای داخل دستگاه و وارد آمدن شوک دمایی به تخم ها می شد، اما رطوبت ساز های اتومایزر بخاری کاملا گرم تولید می کنند. از طرف دیگر بخار تولید شده به وسیله رطوبت ساز های التراسونیک همراه با آهک بود که این آهک بر روی سنسور ها، موتور گرداننده و سایر قطعات می نشست و موجب خرابی آنها می شد، هم چنین آهک نشسته بر روی پوسته تخم ها باعث مرگ جوجه ها در داخل تخم و کاهش راندمان جوجه کشی می شد، اما بخار تولید شده توسط رطوبت ساز آتومایزر کاملا تمیز و عاری از هرگونه آهک است.
روش چهارم – تولید رطوبت با ارتعاشات الکتریکی
در دستگاه های نسل جدید تحت عنوان درنا از رطوبت ساز هایی کاملا اختصاصی استفاده شده که در هیچ یک از دستگاه های جوجه کشی ایرانی از آن استفاده نشده است. این رطوبت ساز که در قسمت بالایی دستگاه قرار دارد، آب مورد نیاز را از طریق شلنگ مربوطه می مَکَد و این آب به داخل کاسه ای در داخل دستگاه ریخته می شود. آب موجود در کاسه به مرور زمان با دمای داخل دستگاه هم دما خواهد شد و از طرفی المنت های الکتریکی اطراف دستگاه ، به فاصله های زمانی معین پالس هایی را به آب وارد خواهد کرد که سبب تبخیر لایه رویین آب خواهد شد.